מסלול נפלא שיש בו כמעט כל מה שצריך לטיול מושלם - עלייה, תצפית נוף מדהימה, ערוץ נחל משופע בולדרים מרשימים, צמחיה מגוונת ואפילו שריד ארכיאולוגי מרתק הוא חאן סהרונים, כל זה קורה על שפתו של מכתש רמון האגדי
המסלול מסומן בסימון שבילים ירוק, מתחלף לכחול ובסוף לאדום. תחילת המסלול היא בחניון הלילה שבתחתית הר סהרונים (כמובן שניתן לישון בו עם קבוצות לפני הטיול). בחניון הלילה ישנו שילוט של רשות שמורות הטבע וממנו קל לזהות את תחילת העלייה להר סהרונים. ההר בולט מאד עם פסגה סכינית, עליה השביל חרוץ ובהיר וניתן לראותו ממרחק רב.
נ.צ. התחלה 14187/10004.
מתחילים ללכת מחניון הלילה לכיוון דרום מזרח עם דרך ג'יפים ברורה, שמטפסת במעלה הר סהרונים. הטיפוס הוא קצר אך תלול, במהלכו מטפסים כ- 60 מ'. מגיעים לאוכף בהיר בו כדאי לעצור, לשתות, לספור את החניכים ולחכות לאחרוני המתקשים בטיפוס. אפשר להראות את הנקודה הזו לחניכים כנקודת מעבר בין פנים המכתש לחלק החיצוני לו. כאשר תסתכלו צפונה תראו את החלק הפנימי של מכתש רמון וכאשר תסתכלו דרומה תראו את "מפער מרפק" החיצוני למכתש. בשעות הבוקר יש איזור צל קטן בגדה המערבית של האוכף.
מכאן רואים בברור את סימון השבילים הירוק, איתו יש להמשיך ולטפס לסכין המרשימה של פסגת הר סהרונים. יש לשים לב, שכן מכאן והלאה השביל מתחיל להיות צר, חשוב ללכת בטור ולהיזהר שהחניכים לא ידחפו או ישתוללו.
שימו לב שמרגע שהגעתם לסכין יש שורה של מעין חלונות בצורת חצי סהר המשקיפים לנוף. "סהרונים" אלה העניקו להר זה את שמו.
בדרך כלל יש צל מימינכם (דרום מערב), כדאי להושיב את הקבוצה לתצפית על הנוף, להדרכה על הסיבה לשם ההר הזה, או להסבר על היווצרות המכתש שנראה בבירור מגובה רב זה.
אורך קטע ההליכה על פסגת ההר הוא כ- 1.3 ק"מ. במהלך ההליכה הזו ישנן עליות וירידות יחסית מתונות, יש להיזהר מדרדרת וללכת אחד אחרי השני.
שימו לב שכעבור כ- 300 מ' על הפסגה יש נקודת מעבר עם יתדות, שם כדאי להעמיד עוזר.
במהלך ההליכה יש מספר מצומצם של נקודות צל אבל כדאי לעצור כדי להתפעם מהמכתש.
בתום ההליכה על הפסגה (שאורכת בדרך כלל כשעה וחצי) מתחילים לרדת עם הסימון הירוק לכיוון עין סהרונים (ישנו פיצול המאפשר ירידה בשביל שחור לכיוון שער רמון המקצרת מעט את ההליכה אבל לא מאפשרת הגעה לעין סהרונים שהוא מקום יפה ומעניין. במידה ואתם לחוצים בזמן ניתן לרדת בסימון השחור. זהירות זו ירידה מעט תלולה). הירידה בסימון הירוק מתונה יחסית ויש בה נקודת צל גדולה מאד מימין לדרך ועוד נקודת צל קטנה בהמשך. בתחילת הירידה ישנה נקודה עם יתדות בה הירידה מעט תלולה מומלץ להעמיד עוזר.
ממשיכים לרדת, כעבור כ- 250 מ' מתחברים לערוצון קטן עשיר בחצבים (בסתו) המוביל אותנו מזרחה לחיבור עם עין סהרונים.
מרחוק תזהו שני שיחי אשל גדולים אליהם יש ללכת, שכן זוהי נקודת צל טובה לעצירה. בדרך כלל בקרבתם ישנם גללים של פראים, כדאי לעצור ולהדריך על השבת בעלי חיים לטבע, על צייד ושמירת טבע ועל הפרא עצמו, שכן זו נקודת השתייה העיקרית של הפראים במכתש והם מגיעים לכאן לשתות בקביעות!
מעצי האשל סוטים כ- 100 מ' צפונה על מנת לראות את עין סהרונים. ניתן לזהות את המקום על פי הצמחייה האופיינית למעיינות במדבר: סמר וקנה. זוהי נקודת המפגש עם הסימון הכחול. על הקרקע תראו כתמים רבים של מליחות, גם הם מעידים על הימצאות מים בקרבת מקום. המעיין אינו בריכת שחיה אולימפית אבל הוא בהחלט מקום שכדאי לעצור סמוך לו, לדבר על משמעות מים במדבר, על חשיבותם לבעלי החיים (במקרה זה במיוחד לפראים, אך נפגשתי במקום עם יעלים לא פעם) וכן לבני האדם (חאן סהרונים שתפגשו בסיום המסלול ממוקם ממש מעל המעיין ולא לחינם). לא כדאי לשתות מן המים כי יש בהם חומר שגורם לשלשול (אלו מי תהום שבאים במהלך העלייה שלהם לפני הקרקע במגע עם גבס).
לאחר שהתרשמתם מעין סהרונים חוזרים מעט אחורה לאשלים הגדולים, וממשיכים לכיוון דרום עם הסימון הכחול, ההליכה היא בחול. זהו מקום מעניין לחפש עקבות, מחילות, להכין דגם מכתש בחול. לאורך ההליכה מעתה והלאה פוגשים מגוון של צמחים: זוגן, אשליל, תמים, מלוח, רכפתן ועוד...
כעבור כק"מ אחד של הליכה מגיעים לשער רמון. (זו הנקודה בה הסימון השחור, למקצרים, פוגש אותנו). שער רמון הוא הנקודה בה נחל רמון, שמנקז את המכתש, נשפך לנחל נקרות המתנקז לים המלח. כיוון שנחל רמון חוצה את המכתש הוא מביא איתו שלל סלעים וחלוקי נחל מסוגים וגוונים שונים. מכאן והלאה נפגש בחלוקים יפיפיים צבעוניים ומיוחדים מאד וכל זאת בזכות נחל רמון!
שער רמון הוא נקודת צל מעולה לעצירה ארוכה להפוגה, לאוכל, לבישולי שדה, להרפיה וכו'. זוהי נקודת צל גדולה מאד היכולה להכיל בשעות מסוימות מעל 100 חניכים.
מכאן למעשה נכנסים לפרסת נקרות עצמה, ונחוש במו רגלינו כיצד הפרסה מסתובבת לה מדרום לכיוון צפון. הערוץ נפתח לערוץ רחב מאד יש לפנות איתו שמאלה (מזרחה), הערוץ עשיר בבולדרים ענקיים ויש נקודות צל יפות בצד הדרומי של הפרסה. זהו מקום קלאסי להדריך על בליה של מים, בולדרים וחיבור לטבע.
כעבור כ- 150 מ' ישנו שיח צלף גדול תלוי מבולדר גדול על השביל. אפשר לעצור ולספר אגדה על הצלף או להסביר על הצמח עצמו. מכאן הפרסה מתחילה להתעקל חזרה צפונה. ישנה ערמת בולדרים ענקית המזמינה משחק מחבואים. כעבור כ- 200 מ' נוספים נכנסים לתוך המעוק של הפרסה, זהו חלק קסום בו הקירות צרים ומחוררים מבליית המים, ולאחר שטפונות חלקים מהמעוק או המעוק כולו עשויים להיות מלאים!!
המעוק קצר מאד (כ- 100 מ') ולא כדאי לעצור בתוכו על מנת לא ליצור פקקים. כ- 50 מ' לאחר שיוצאים ממנו ישנה מערה יפה בצד ימין של הדרך (מזרח). כדאי להיכנס עם הקבוצה לפעילות של שיחה, אגדה, דיון או סתם רגיעה. מכאן ישנה הליכה של כ- 250 מ' בערוץ נחל רחב ובו חלוקי נחל. במהלך ההליכה ניתן לפגוש בגללי פרא ודורבן ובעפרונים.
כעבור כ- 250 מ' תגיעו למפגש סימון שבילים אדום (דרך ג'יפים של מיצד סהרונים הנקראת מעלה דקלים) וסימון שחור (המוביל לנחל ארדון). אנחנו מתחברים לסימון השבילים האדום ומטפסים בו לכיוון חאן סהרונים. הטיפוס קצת תלול ואורכו כ- 1.5 ק"מ, הטיפוס הוא בדרך ג'יפים פשוטה. כעבור כ- 200 מ', מצד שמאל של הדרך (דרום) תראו עץ שיטה קטן, כדאי לעצור לאסוף את הקבוצה, לספר על עץ השיטה בדרך של הצגה או משחק, ולהדריך תחנת הכנה לקראת חאן סהרונים שהוא הדובדבן שבקצפת בטיול זה.
בתום העלייה תגלו את המבנה של חאן סהרונים מעט דרומית לכם, כדאי לסטות אליו ולגלות מבנה מרובע בעל חצר פנימית, כנראה היה בעל 2 קומות עם נקודות מגדל שמירה. במבנה ישנו חדר אמבטיה ותנור וכן עמדת שמירה סמוך לכניסה. זהו מקום טוב לספר על הנבטים, על דרך הבשמים, על הכיבוש הרומי, על חיי הנוודות, על תרבויות שונות וההמשכיות שלהן בכלל ושל הנבטים בפרט. ניתן לעשות פעילות של המחזה במקום וסיכום טיול.
האוטובוסים יחכו סמוך לחאן בחניון היום המסומן במפה.
נ.צ. סיום 14380/00167.
אפשרויות לגיוון המסלול:
- ישנן למעשה 4 אפשרויות לעשות מסלול זה:
- לעשות את המסלול הר סהרונים בלבד, להתחיל בנקודת ההתחלה כפי שתוארה להלן ולסיים בחניון היום שמצוין כנקודת הסיום גם של המסלול המלא אבל בלי ביקור בפרסת נקרות. כלומר: מתחתית הירידה בסימון הירוק מתחברים צפונה לסימון הכחול לעין סהרונים ממנו עולים ישירות לחאן סהרונים שסמוך אליו ממתינים האוטובוסים.
- ישנה אפשרות לעשות את המסלול כפי שתואר לעיל בלי ביקור בעין סהרונים על ידי ירידה בסימון השבילים השחור שצוין להלן ולרדת ישירות לשער רמון.
- ישנה אפשרות לטייל בפרסת נקרות בלבד ולהתחיל ולסיים מחניון היום של חאן סהרונים (אשר צוין לעיל כנקודת הסיום). במידה ועושים אופציה זו כדאי לרדת את מעלה דקלים ולהתחבר לפרסה מצדה המזרחי. מסלול זה ייקח 3-4.5 שעות, אורכו 3.5 ק"מ, רמת קושי: קל.
- ישנה אפשרות לבצע את כל הקומבינציות הפוך כלומר: לעלות את הר סהרונים מחניון יום חאן סהרונים ולרדת בחניון לילה שבנחל גוונים בתחתית ההר. להתחיל את הפרסה מעיין סהרונים ולסיים במעלה דקלים לחאן סהרונים ולהפך.
- ניתן ללון בחניון הלילה שבתחתית הר סהרונים.